logo

Lekovito bilje i zdravstveni turizam

Dobar geografski položaj uslovljava dopiranje vazdušnih masa iz Jadranskog mora i sukobljavanje sa vazdušnim masama sa Karpata i Panonske nizije, čime se objašnjava prisustvo joda u vazduhu. Proleća i leta su kratka, zime su hladne i duge sa obilnim snežnim padavinama, a jeseni duge i blage.

Prema zaključku Balneo – klimatološkog instituta Srbije za lečenje na Divčibarama se mogu koristiti: snižen vazdušni pritisak, čistoća vazduha, odnosno smanjen broj i koncentracija alergena, ultra ljubičasto zračenje i psihosomatsko dejstvo sredine. Institut je Divčibare proglasio vazdušnom banjom i ovde se mogu lečiti:

  • oboljenja pluća, bronhijalna astma, emfizem pluća, hronični bronhitis, bronhiekstazije, ukoliko se proces nalazi u akutnoj egzacerbaciji;
  • oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima, neurocirkulatorna astenija, hipertireoza;
  • stanje rekonvalescencije, posle akutnih infektivnih bolesti, TBC pleuritisa, TBC peritonitisa, pneumonija i bronhopneumonija, hiruških intervencija;
  • opšti poremećaji astenija i mršavost, hipohromna i normohromna anemija;
  • dermatoze kojima je potrebna helioterapija.

Zahvaljujući činjenici da je sa svih strana okružen visovima koji ga štite od vetrova, turistički centar Divčibare ima veoma povoljnu, blagu i prijatnu klimu. U proseku je godišnje 289 dana bez vetra; srednja godišnja temperatura je 18 stepeni, jesen toplija od proleća, a septembar najsuvlji mesec. Divčibare su i dobro osunčane, što je povoljno za oporavak organizma.

Do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu.

Balneoklimatološki institut Srbije 1963. godine proglasio je Divčibare za „klimatsko lečilište”, jer boravak na maljenskoj visoravni može povoljno delovati na osobe sa astmom i bronhitisom, neurovegetativnim poremećajima, kao i za oporavak posle akutnih infektivnih bolesti, pneumonije.

Hram svetog Pantelejmona je svojevrsni prvenac na polju srpske planinsko-turističke ponude i sadržaja, sa ciljem da se odmor tela upotpuni okrepom duše. Pored crkve izgrađen je konak, površine 1500 m2, u sklopu kojeg su knjižara, prodavnica suvenira, sobe za prenoćište, mini kongresni centar namenjen organizovanju seminara i drugih svetovnih tribina. Jednom rečju hram svetog Pantelejmona je turističko-svetovno-duhovni centar.
Zahvaljujuči daru manastira Hilandar, hram poseduje tron sa česticama moštiju svetog Pantelejmona, kao i tron sa česticama moštiju svete Petke i svetog vladike Nikolaja Žičkog, kao i vodu svetog Vasilija.

Takođe, ovde se može naći i mnogobrojno lekovito bilje: hajdučka trava, pelin, velebilje, matičnjak, majčina dušica i tome slično...