logo

Vrhovima Divčibara

Divčibare su visoravan koja je oivičena vrhovima, na zapadu je Golubac (1050м) и Paljba (1051м), Crni Vrh (1096 м) je na jugu a Kraljev sto (1103m) na severu . Dobio je naziv po tome što je ovde bio glavni štab Cara Dušana.

Kad prodje sneg, moguće je napraviti vrlo lepu šetnju, ukrug oko platoa. Uglavnom je markirano, negde bolje , negde lošije. Predvidjeno je da se staza predje za 6 sati ali ja bih ipak preporučila da se to podeli na dva dela. Predeli su prelepi i šteta je ne skrenuti ponegde do vidikovca i uživati u pogledima. Zeleni tepisi vas mame da prilegnete i uživate osluškujući zvuke prirode.

Prvog dana deo od Golupca preko Ljutog Krša i Stražare pa nazad u centar.

Ljuti krš je meni najinteresantniji deo Divčibara, posle širokih cvetnih livada nisam očekivala da se odjednom nadjem nad pravom klisurom a nešto kasnije i na steni vidikovcu. Ovo je inače strogi rezervat prirode. Ovde se skreće sa kružne staze do vidikovca.

Drugog dana bi išli  od stare žičare do Crnog vrha, na Velika pleća i Kraljev Sto. Ovo je tako reći klasična tura. Od vrha žičare ide lepa staza, uglavnom po grebenu sa prelepim pogledima. Na ovoj turi često zastanemo a nekad i prilegnemo, zašto ne, i uživamo u lepotama. Desi se pa naidje neki domaćin sa stadom ovaca.

Golubac je kao parkić, lep travnjak i borovi. Do njega se dolazi od centra pored starog hotela Maljen ili od dečjeg odmarališta Stevan Filipović. Dalje markacija nije bila baš najbolje održavana ali na divčibarskim livadama se teško možete izgubiti.

Sledeće brdo je takodje livada sa lepim pogledom a zatim se sa nje spuštamo u šumu pa strmo dole pored jednog seoskog domačinstva do potoka. Ovde nam je karta pomogla da nadjemo markaciju . Zatim opet strmo uzbrdo do vrlo interesantnog malog vidikovca sa pogledom na klisuru Crne Reke. Ovde je strogi rezervat prirode. Do ovog mesta se može doći i od asfaltnog puta koji ide do dečjeg odmarališta. Tako da bi kraća varijanta bila da se ne ide na Golubac, nego direktno desno ka Ljutom Kršu. Odavde markacija vodi desno dole do reke.

Tu se obično malo zadržimo, pogledamo slapove koji su nizvodno. Staza vodi preko reke pravo uzbrdo. Nešto kasnije se lepo uredjena staza odvaja levo ka steni a kružna staza nastavlja desno ka Stražari. Od Stražare se možemo vratiti nazad ka cetntru preko diplomatskog naselja ili nastaviti ka planinarskom domu.