logo

Manastir Lelić

Manastir Lelić je jedan od najmlađih manastira u Srbiji. Prilikom prenosa moštiju sv. vladike Nikolaja iz Amerike u Lelić, vladika Lavrentije, dao je ideju da se crkva sa pratećim objektima pretvori u manastir. Realizacija ove ideje trajala je punih 5 godina. Tokom realizacije najveći problem je bio nedostatak monaha. Rešenje je pronađeno, tako što je bratsvo manastira Kaona preuzelo nad manastirom Lelić,
odnosno manastir Lelić je postao metoh manastira Kaona. Odluku o pretvaranju lelićkog parohijskog hrama u manastir Lelić pročitao je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, 12. maja 1996. godine. Tog dana Lelić je obeležavao dvostruki jubilej: 40 godina od upokojenja vladike Nikolaja i pet godina od prenosa njegovih moštiju iz Amerike u Srbiju.


                              Liturgija je obavljena u manastirskom dvorištu, u prisustvu velikog broja ljudi, a svetu liturgiju vršio je patrijath Pavle sa brojnim episkopima.

Manastir Lelić se nalazi u istoimenom selu blizu Valjeva (11 km). Manastir je zadužbina Vladike Nikolaja i njegovog oca Dragomira Velimirovića. Crkva ima oblik u kome je moravski stil prožet sa novim arhitektonskim rešenjima.

Ima oblik krsta sa kupolom iznad centralnog dela hrama. Sagrađen je od kamena, cigle i sige.

Ispred crkve je veliki zvonik i crkveni dom. Živopis je urađen po zamisli Vladike Nikolaja. Crteži su neobični i sadrže bogoslovska tumačenja Vladike Nikolaja. Scena Strašnog Suda dominira nad ostalim biblijskim događajima. Ikonostas potiče iz vremena istog kao i crkva. Mošti vladike Nikolaja prenete su 12. maja 1992. godine iz manastira Sveti Sava u Libertvilu, Ilinois, SAD  u Lelić.

Pored crkve u porti manastira nalazi se i kapela, a takođe u krugu manastirske porte nalazi se i muzej posvećen vladiki Nikolaju, jednom od najvećih umova srpske pravoslavne crkve. U manastiru je aktivna ikonopisačka i duborezačka radionica.

Prvi iguman manastira po njegovom osamostaljivanju je arhimandrit Avakum (Đukanović) dugogodišnji sabrat manastira Tronoše i duhovno čedo blaženopočivšeg starca Antonija Tronoškog. Mnogi poklonici nalaze utehu i duhovni mir njegovim molitvama i duhovnim savetima pored moštiju Sv. Vladike Nikolaja srpskog.

Vladika Nikolaj Velimirović je 77. srpski svetac. Zvanično je kanonizovan i unet u diptih 3. maja 2004. godine u Beogradu u Hramu Svetog Save na Vračaru, kada su i njegove mošti prenošene u Hram radi liturgije.

Obrednu liturgiju je vodio srpski Patrijarh Pavle sa članovima Sinoda srpske Pravoslavne Crkve. Ovaj manastir zbog preko 100.000 poseta godišnje zovu još i srpski Ostrog. Mošti Vladike Nikolaja očuvane su u celosti, i otvorene su za celivanje nedeljom.

Nalazi se na 47km od Divčibara, a više informacije možete dobiti i na zvaničnoj prezentaciji samog manastira www.manastirlelic.org