logo

Banja Vrujci

Lekovita svojstva banje, lekovita voda, lekovito blato

Banja Vrujci ima termalne izvore sumporovite i slabo redioaktivne vode, kao i lekovito blato. Izvorište lekovite vode Banje Vrujci ima pet glavnih i nekoliko sporednih vrela. Termalne vode u Banji Vrujci imaju temperature od 26 - 28°C, sadrže kalijum, magnezijum i selen. Lekovita voda izbija iz mulja i rastresitog nanosa na prostoru od približno 200 metara dužine i oko 60 metara širine. Izdašnost izvora je 300 litara u sekundi, pa se Vrujci po izdašnosti nalaze na prvom mestu u Srbiji. Glavna bušotina se nalazi pored uređenog kupališta, a u neposrednoj blizini glavne bušotine nalazi se i plića bušotina, dubine 16 metara. Njena voda je sprovedena u česmu sa četiri lule iz koje posetioci toče vodu i nose kućama. U kupatilu

"Vojvoda Mišić", sa dna bazena, voda prirodno ističe snažnim mlazom, stalno puneći i bazene. Tokom sezone, voda se u bazenu prirodnim putem na svaka dva sata menja, po tome su bazeni u vrujcima jedinstveni u Srbiji.


                   Termalne vode iznose iz dubine najfiniji mulj, bogat mineralnim i radioaktivnim materijama i polažu ga u blizini izvora i duž reke Toplice koja protiče kroz banju. Tako se hiljadama godina natapa tle i stvaraju naslage lekovitog blata, zapravo humusa. Lekovito blato sadrži veću koncentraciju elemenata i jedinjenja nego što ih sadrži lekovita voda.

LEKOVITA SVOJSTVA VODE

Pićem banjska voda se može koristiti, kao dopunsko terapijsko sredstvo, u lečenju:

    Urinarne infekcije
    bubrežne kalkuloze i kalkuloze mokraćnih puteva,
    kao i hronična oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva.

Kupanjem u terapijske svrhe kao dopunsko sredstvu lečenju koristi se kod sledećih oboljenja:

    neurastenija,
    neurotična anksioznost lakšeg stepena,
    opsesivno-kompulsivni poremećaji lakšeg stepena,
    hipohondrije,
    psihosomatske neuroze,
    profesionalne neuroze i hipertenzije prvog stepena (bez komplikacije na organima).

Kupanjem u kadama uz dogrevanje temperature vode od 34-37OC, kao dopunsko sretstvo koristi se za lečenje sledećih bolesti:

    bolesti lokomotornog aparata,
    zapaljenski reumatizam (reumatoidni artritis - faza smirenog zglobnog zapaljenja, Behterevljeva bolest - početni stadijum),
    degenerativni reumatizam (artroze, spondiloze),
    ekstraartikularni reumatizam (fibroziti, mioziti, panikuliti, tendeniti),
    kao i za hronična ginekološka oboljenja (hronični zapaljenski procesi -adneksiti, adneksoparametri i sterilitet - vaginalno orošavanje).

Terapija blatom LEKOVITO BLATO

Ovo plemenito blato primenjuje se raznoliko: koristi se na licu mestu, nosi se kucama, ali ga koriste i privatne lekarske ordinacije i centar za rehabilitaciju u Banji Vrujci. Blatom se oblaže telo ili neki delovi. Upotrebljava se u više ili manje razuđenom stanju, i u vidu kupki.

Savremena medicina je razvila bolje i uspešnije metode.

Lekovito blato se u centrima za rehabilitaciju meša i zagreva do 60°C u specijalim kazanima , a potom se, u zavisnosti od oboljenja i pacijenta, temperatura prilagodava za toplo, indiferentno ili hladno blato. Blato se stavlja na oboleli deo tela u vidu obloga na 20 do 45 minuta, posle cega se ispira toplom vodom.

Lekovito blato se sastoji od sitnih, finih cestica koje omogucavaju prisni kontakt se kožom i daje snažno terapijsko dejstvo. Ovaj postupak, pored termickog, ima i hemijsko delovanje na kožu, i na ceo organizam upijanjem hemijskih sastojaka kroz kožu.

Mazanje tela plavičastim blatom, uz sunčanje, pomaže u lečenju raznih reumatskih oboljenja, išijasa, proširenih vena, kožnih bolesti i dr. Primećeno je da kraste i ekcemi nestaju, da se koža podmlađuje, a rane zarastaju.

Po dosadašnjim ispitivanjima, vode spadaju u kategoriju blagih radioaktivnih voda. Utiču na povećanje leukocita u krvi, snižavaju krvni pritisak, deluju na endokrine žlezde (naročito smanjuju aktivnost tiroidne žlezde), takođe na polne žlezde i prednji režanj hipofize.